طرز تهیه رب انار خوش طعم و مرغوب شهرستان پاوه

سرویس: اجتماعیکد خبر: 296810|20:48 - 1396/08/15
نسخه چاپی
طرز تهیه رب انار خوش طعم و مرغوب شهرستان پاوه
هر سال از نيمه مهر تا اواسط آبان در باغات رنگين پائيزي شهرستان پاوه آئين كهن انار چيني و رب جوشاني جريان دارد.

به گزارشهزار ماسوله، در سالهاي اخير باغات انار اورامانات به لحاظ كمي و كيفي رشد قابل ملاحضه اي داشته اند انار سوغات اورامانات باكيفيت و آبدار و در ايران كم نظير است هر سال از نيمه مهر تا اواسط آبان در باغات رنگين پائيزي پاوه نودشه ، نوسود و باینگان آئين كهن انار چيني و رب جوشاني جريان دارد.

 

انار نه تنها فرصتي براي اقتصاد اورامانات بشمار مي رود بلكه در تندرستي جامعه نقشي ويژه دارد خون را تصفيه و سموم مضر بدن را دفع ميكند.

 

تهيه رب انار فعاليتي خانوادگي و كهن است كه اصالت و مناسك تغيير چنداني نكرده و يكي از نمودهاي بكر فرهنگ و مردم شناسي اورامان در پيوند با طبيعت است.

 

هنگام انار چینی انارهای ترکیده یا انارهایی که پوست آنها ترک عمیق برداشته و دانه های آن عیان شده است را از انار سالم یا خطی که اناری که پوست آن ترک کمی برداشته اما دانه آن معلوم نیست در واقع ترک آن عمیق نمی باشد، جدا نموده و برای خوراک روزانه و مصارفی مانند آب انار و از همه مهم تر تهیه رب انار استفاده می نمایند .

 

در گذشته برای پخت رب انار عموما در همان باغ رب تهیه می شد اما در حال حاضر به برکت وسیله نقلیه و گاز شهری در منازل برای تهیه رب انار اقدام می نمایند .

 

اما هنوز تهیه رب انار به روشهای سنتی که در باغات انار پاوه درست می شود، حل و هواي خاصي دارد.

 

باغات دره زیته پایینتر از روستای زردویی شهرستان پاوه به تهیه رب انار اقدام می کردند که با حضور در این باغات از نزدیک با روش تهیه آن آشنا شدیم.

 

یکی از باغداران در خصوص روش تهیه رب انار به خبرنگار ما می گفت: انارهای آماده پس از چینش ،برای رب با کمی آب برای برطرف شدن گرد و خاک آن شسته می شوند و بعد با چوبی کوتاه یا گوشت کوب بر پوست انار کوبیده می شود و دانه های انار با این ضربات پی در پی از پوست جدا شده و داخل ظرفی که معمولا تشت یا دیگ است و در زیر دست قرار دارد ریخته می شود .

 

خانم سروناز حسینی افزود: حالا دانه های انار آماده پخت است و همراه مقدار کمی آب داخل دیگ یا قابلمه بزرگ ریخته می شود و روی اجاق یا به گفته امروزی ها روی شعله قرار داده می شود.

 

وی گفت: پس از آن حالا دیگ در روی  اجاق که با چوب شعله ور است قرار داده می شود و بعد از مدتی انار حالت پختگی پیدا کرده که در این حالت آب انار به راحتی از هسته انار جدا می شود.

 

وی ادامه داد: بعد از جدا کردن آب انار از آبکش دیگ یا قابلمه که حاوی آب انار خالص است مجددا روی اجاق گذاشته می شود تا مدت زیادی بجوشد و در این مرحله باید به طور مستمر آب انار با کفگیر همزده شود که ته نگیرد و آب اضافی آن تبخیر و آب انار غلیظ یا آنچه این همه برایش زحمت کشیده شده است یعنی رب انار بدست آید.

 

وی در پایان می گفت: معمولا برای تهیه رب انار از انارهای ترش استفاده می کنیم که مرغوبیت بالای رب را داشته باشند و انارهای شیرین را نیز برای مصارف شخصی استفاده و یا به فروش می رسانیم.

 

یکی دیگر از باغداران این منطقه که به تهیه رب انار مشغول بود به خبرنگار ما می گفت: در روش سنتی تهیه رب انار، در داخل همان باغات شروع به تکاندن دانه های انار از انار چیده شده می کنند و سپس این دانه ها را در داخل گونی های بزرگ ریخته و درب آن گوني ها را می بندند و سپس با پا بروی این گونی ها می روند تا کاملا کوبیده شود و آب آن گرفته شود دانه های انار را جدا می کنند و بر روی گونی ها بر روی پشت بام جلوی نور آفتاب پهن می کنند تا برای مصارف دیگر خشک شود.

 

وی افزود: سپس آب انار را در داخل دیگ های بزرگ می ریزند و به روش طبیعی آتش در زیر این دیگ ها روشن می کنند و آن را کاملا می جوشاند و در حین جوشیدن هم می زنند تا کاملا خس شود.

 

وی گفت: در نهایت این محصول تولیدی مرغوب به مصارف شهرستان و حتی به شهرستان های اطراف و کشور همسایه نیز صادر می شود.

 
اینجاست که رب انار پاوه ، بدون آن كه هیچ افزودنی و نگهدارنده ای در آن استفاده شود، مرغوبيت خود را نشان مي دهد، در روش تهيه ان آب انار خالص به کار می رود و پوست و حتی هسته های انار جایی در رب انار پاوه ندارند، خود انار پاوه نیز یک محصول کاملاً ارگانیک است و در به ثمر رسیدن آن، سموم و کودهای شیمیایی کاربردی ندارند.
 
 
 
 
 

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد