فرزاد بابايي كارشناس تغذيه اظهار داشت: در گرمای شدید سیستم بدن دچار تغییر می شود و شرایطی مشابه شرایط تب برای فرد ایجاد می کند که متابولسیم بدن وی را 7 تا 13 درصد افزایش می دهد.
وی از دست رفتن آب بدن به دلیل تعریق را از جمله دیگر پیامدهای گرما برای بدن افراد عنوان کرد و ادامه داد: همراه آب، مقدار قابل توجهی املاح و الکترولیت نیز از بدن فرد دفع می شود.
سدیم و پتاسیم مهمترین املاحی هستند که همراه آب در زمان گرما از بدن خارج می شوند که بابایی از آن ها نام برد و افزود: مواد دیگری چون آهن، زینک و کلسیم نیز ممکن است همراه آب دفع شوند که مقدار آن ها بسیار ناچیز است.
به گفته این کارشناس تغذیه، از دست رفتن آب و املاح تعادل آب و الکترولیت بدن را بر هم می زند و موجب کاهش حجم و فشار خون و به دنبال آن سردرد و سرگیجه خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: میوه های فصل تابستان می توانند میزان آب و الکترولیت بدن را تنظیم کنند و بهتر است قبل از قرار گرفتن در معرض گرمای شدید، از آن ها استفاده کرد.
بابایی یادآور شد: خربزه، طالبی، هندوانه، زردآلو و ... می توانند تا حدی از بروز گرما زدگی جلوگیری نمایند و سرشار از آب و املاح هستند.
این کارشناس تغذیه با تاکید بر لزوم استفاده از آب فراوان در روزهای بسیار گرم، ادامه داد: در شرایط عادی توصیه می شود هر فرد هشت لیوان آب در روز مصرف نماید، اما این میزان نیاز در روزهای گرم بسیار بیشتر است.
وی اظهار داشت: لازم است در زمان گرمای شدید از مصرف آب خیلی سرد به شدت پرهیز شود و همچنین آب آرام و به صورت جرعه جرعه نوشیده شود .
بابایی با اشاره به باور غلط رایج بین مردم مبنی بر استفاده از نوشابه های گازدار در زمان گرما، افزود: این نوشابه ها نه تنها موجب رفع تشنگی نمی شود، بلکه با افزایش قند خون باعث بالا رفتن غلظت خون خواهند شد و به علاوه مواردی از پارگی مری در اثر نوشیدن نوشابه سرد در زمان گرما نیز گزارش شده است.
به گفته این کارشناس تغذیه دانه های گیاهی از جمله خاکشیر و تخم شربت نیز می توانند در پیشگیری از گرمازدگی تا حدودی موثر باشند./ايسنا
