وبلاگ تاكانه نوشت:

ماجرای مهمانی رفتن یک دیابتی با زبان شعر(اورامی)

کد خبر: 24820|08:16 - 1392/03/31
نسخه چاپی
ماجرای مهمانی رفتن یک دیابتی با زبان شعر(اورامی)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 لوانی مهمانی دوسیوه ئیسال
 
سفره شان چنی ته مام و که مال
 
واتشان فه رماوه سفره حازره ن
 
چی زیاته ر نه وی خودا نازره ن
 
سفره ی بی قابل عه فوه فه رماوه
 
تا تیر نه وه ری نه گیلی دماوه
 
دیم جه معی نیعمه ت جه سفره جه مه ن
 
ئه ما گردشان په ی ئه من سه مه ن
 
چون ته زه کورات دوکتوران ویم
 
ئاماوه یادم جه دید وقه دیم
 
واتم برا گیان به سه رم زیاده ن
 
عه فوه فه رماوه حالم به دحاله ن
 
موه رو هه رچیوی دوکتوران واته ن
 
ئه لبه ت په ی ئه منیچ ئینه خه لاته ن
 
خورد وخوراکم وه نه شیویان
 
نه زم وبه ده نیم ته مام دیویان
 
دوکتوری مواچان قه ندم نا سه رو
 
قه ند خه ته ر ناکه ن به ینت مه وه رو
 
به ناپاریزی وبه که مته ر خه می
 
قه ند خه ته ر ناکه ن مه دو نه چه می
 
شیرینی مه عنا په ی تو چون سه مه ن
 
تا دوری که ری هه نوز هه ر که مه ن
 
هه نجیر نه وه ری چون کی قه ندش هه ن
 
فلان شه ربه ت په ی تو ،که می ره نگش هه ن
 
ئه ر برنجت وارد خه یلی که م وه ری
 
هوشیار به واتم روه نش که م که ری
 
خوراک که م نمه ک، ئه گه ر بو خاسه ن
 
په ی سلامه تیت ئه ویچ ئه ساسه ن
 
ده خیله ن ده خیل نوه ری گوشتی سور
 
دل سوزه نانی، نیه نم مه نزور
 
قنجه و گفتی، نوه ری خراوه ن
 
خراوی ته ریچ هه ن ئه ویچ که واوه ن
 
قه ندی نه گیری هه رگیز سه رسه ری
 
جه به ین مه وه رو  نه سل وبه شه ری
 
حه لال په ی ئه من گرد بیه ن حه رام
 
بیه ن دژمه نم مه جموعه ش ته مام
 
به خورش سه وزی معده م داغانه ن
 
خورش وسیفان سه می گرانه ن
 
مه وو قاتلم  سیفه زه مینی
 
تا وارده م یا خودا روی به د نه وینی
 
ئاخ په ی خوراکیو هه زمش که رونه
 
ئاخ په ی خوراکیو بی ته رس وه رونه
 
به ده ن بی حاله ن ئه سیری ده رده ن
 
به زاهر زینده ن جه واقع مه رده ن
 
ملم ئه سیری ده وری گه رده ن به ند
 
پیچیان که مه ر، نمه د، چون که مه ند
 
ده ماخ بی ده ماخ لاشه ی عه ینه که ن
 
گوش نه ئینتزار ،ها شه ی سه معه که ن
 
ده س نه ئینتزار،ها مکاری عه سان
 
زانوم جه پله ی  خه یلی مه ته رسان
 
دو ستون به ده ن  میان وه له رزه
 
وه ختی بیا وانی  پله کانی به رزه
 
پله کانی یانه ی بیه نی به ستون
 
هور گیرو کتری، موواچو به تون
 
په ی دیسکیم خراوه ن نه رمی دوشه که
 
نمه وزوش چیریم، تا نه وم شکه
 
به لام ناشوکری جه لام مه حاله ن
 
بی لوتفش، دونیا و دینم به تاله ن
 
یا ره ب به حه قو  ئه نبیانو تو
 
هیچکه س جه لوتفت نه وو ره نجه رو
 
یا ره ب به خاتر ئایاتی عه زیم
 
بوه خشی گونام جه دید و قه دیم
 
یا ره ب به خاتر که لامی قورئان
 
جه ی دونیای فانی به رشم به ئیمان
 
به نده ی شه رمه نده بی ده سه لاته ن
 
هه ر چی جه لای تون وینه ی خه لاته ن
 
12/9/80 –سید ناصر فخری
 
......................................................................................................................
 
 
نكاتي درباره تغذيه بيماران ديابتي
 
دكتر عليرضا احمدوند - دكتر فروغ فروغي 
 
 
 
ديابت يا مرض قند به معناي بالا رفتن قند خون بيش از مقدار طبيعي است. در حالت طبيعي، بدن هورموني به نام انسولين توليد مي‌كند كه كنترل قندخون را در حالت عادي و پس از غذا خوردن انجام مي‌دهد. در افراد ديابتي، توليد يا استفاده از انسولين دچار مشكل شده است. 
بدون وجود انسولين، بدن نمي‌تواند بخوبي از قند استفاده كند و در نتيجه قندخون بالا مي‌رود. تنظيم قندخون در افراد غير ديابتي اتوماتيك است و ربطي به غذايي كه مي‌خورند ندارد ولي بيماران ديابتي بايد دقت بيشتري در نوع و مقدار غذايي كه مي‌خورند داشته باشند. يك رژيم غذايي سالم مي‌تواند عوارض ديابت را به ميزان چشمگيري كاهش دهد. البته براي همهِ بيماران ديابتي نمي‌توان يك رژيم غذايي را پيشنهاد كرده ولي داشتن برنامهِ غذايي مناسب، شما را راهنمايي مي‌كند كه چه غذايي را به چه مقداري بخوريد. اكثر افراد ديابتي مي‌توانند از غذاهاي مشابه ساير اعضاي خانواده استفاده كنند اما فقط نياز به كمي برنامه ريزي دارند. مقدار كالري يك رژيم غذايي سالم به ميزان %40-60 از كربوهيدراتها (قندها)، %20 از مواد پروتئني، كمتر از %30 از چربي‌ها و كمتر از %10 از چربي اشباح شده تامين مي‌شود. اگر بتوانيد مقدار غذايي را كه مي‌خوريد كنترل كنيد مي‌توانيد غذاهاي‌متنوعي ميل كنيد و قندخونتان را نيز در سطح طبيعي نگه داريد. ‌
در رژيم غذايي خود به نكات زير توجه كنيد:‌
-1 چربي كمتر بخوريد: ‌
صرف گوشت قرمز را كم كنيد و به‌جاي آن بيشتر مرغ و ماهي بخوريد. اگر گوشت قرمز مي‌خوريد سعي كنيد برش‌هاي نازك انتخاب كنيد. در ضمن چربي گوشت و پوست مرغ را نيز جدا كنيد. بهتر است غذاها را بصورت كباب شده، پخته يا بخارپز استفاده كنيد تا به شكل سرخ كرده‌ سس‌مايونز معمولاً مقدار زيادي چربي دارد.‌ از مصرف لبنيات پرچرب، بستني و خامه اجتناب كنيد. به دنبال انواع كم‌چرب آنها برويد. انواع لبنيات كم چرب (شير، ماست، پنير) امروز به وفور در مغازه‌ها يافت مي‌شود.‌ كره،مارگارين و روغن حاوي چربي زيادي هستند. سعي كنيد به غذا روغن اضافه نكنيد.‌ نوع چربي غذا نيز مهم است. چربي‌هاي غيراشباع براي بدن بهتر هستند. دانه‌هايي مثل بادام،فندق، بادام زميني حاوي اين نوع چربي هستند. براي پختن غذا از روغن زيتون يا كانولا استفاده كنيد. روغن ذرت، آفتابگردان و سويا يا نيز جزء روغن‌هاي سالم هستند.‌ ‌
 
-2 مقدار فيبر غذا را افزايش دهيد.‌ سعي كنيد از نان كامل و غلات استفاده كنيد و از نان بدون سبوس كمتر مصرف كنيد.‌ بهتر است از ميوه‌هاي تازه استفاده كنيد تا كمپوت، آب ميوه يا ميوهِ خشك.‌ سبزيجات را بصورت تازه، پخته شده يا فريز شده مي‌توانيد مصرف كنيد.‌ غذاهاي پرفيبر شامل جوانه گندم، جو، بلغور،نخود7 عدس و لپه هستند. فيبر باعث بهبود يبوست، كاهش كلسترول خون و كاهش هضم كربوهيدرات‌ها مي‌شود از افزايش يكبارهِ قندخون جلوگيري مي‌كند. ‌
-3 نمك كمتري مصرف كنيد:‌ به غذاهايتان نمك اضافه نكنيد و سعي كنيد نمك را سر سفره نياوريد. نمك احتمال عوارضي مثل فشارخون را افزايش مي‌دهد. در ضمن، از غذاهاي پرنمك مثل سوياي آماده، همبرگر، هات‌داگ، ترشي‌جات اجتناب كنيد و غذاهاي آماده در رستوران‌ها را نيز كمتر مصرف كنيد.‌
‌-4 مصرف قند را كم كنيد.‌ شكر بخوريد. اگر عادت به اضافه كردن شكر به غذا داريد از شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي مثل ساخارين يا آسپارتام كه كالري ندارند، استفاده كنيد.‌ از عسل، شربت، ژله، نبات، شيريني و كيك و بستني پرهيز كنيد. بجاي كمپوت يا شربت از ميوهِ تازه استفاده كنيد.‌ از نوشابه‌هاي رژيمي استفاده كنيد. يك بطري 300 ميلي ليتري كوكاي معمولي، حدود 9 قاشق چايخوري قند دارد!‌ با همهِ اين اوصاف، اكثر شما مي‌توانيد خوراكي‌هاي قندي مصرف كنيد. درست است كه خوردن يك تكه كيك قندخون را بالا مي‌برد ولي مي‌توانيد در عوض مقدار كمتري نان يا سيب زميني بخوريد.‌
‌-5 ورزش كنيد.‌ اگر زماني بيش از حد غذا خورديد (مثلاً در تعطيلات يا ميهماني‌ها) خيلي نترسيد. كافي است فعاليت خود را بيشتر كنيد. بدين‌ترتيب هم مي‌توانيد غذاهاي متنوع‌تري بخوريد و هم قندخون، فشارخون و كلسترول خود را در سطح مطلوب نگه داريد.‌ كاهش وزن به ميزان 300-500 گرم در هفته نيز مي‌تواند به سلامتي شما كمك كند. كاهش وزن بايد تدريجي، پيوسته و آهسته باشد

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد