به گزارش هزارماسوله ،به مناسبت روز خبرنگار و یادی از شهید قلم و فکر، شهید صارمی امروز دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۲۲ با نشست هماندیشی اصحاب رسانۀ اورامانات در دفتر حاج ماموستا ملا قادر قادری برگزار شد.
در این نشستامام جمعه پاوهمطالبی بیان نمودند که بخشی از سخنان ایشان در ادامه آمده است.
بسمالله الرحمن الرحیم
خدمت همۀ شما صاحبان قلم و هادیان جامعه خوشآمد و خسته نباشید عرض میکنم و از اینکه دعوت دفتر ما را اجابت نمودهاید، ممنون و سپاسگزارم.
سه مطلب مختصر را خدمتتان عرض میکنم:۱-جایگاه رسانه و نقش آن ۲-در این عصر پر از فتنه و متغیر چگونه حرکت کنیم ۳-نسل آینده چه انتظاری از ما دارند؟
مطلب اول: جایگاه رسانه و نقش آن
قدیمیترین رسانه و وسیلۀ اخبار در آیین اسلام منبر و عمر آن بیش از ۱۴۰۰ سال است که در سرتاسر دنیای اسلام در روزهای جمعه برای مردم پیامرسان بوده و هست.
در آیین ما منبر یادگار رسولالله (ص) است، پیامبر بزرگوار ما (ص) در تعریف رسانۀ منبر و نسبت به اهل منبر بسیار رسا صحبت کرده و فرموده است:منبر مکان نور است و منبرداران و اهالی رسانه مخلص پرچمداران نورند و میتوانند مردم را آگاه کنند.
سلف ما میفرمایند: «من مَلَکَ الأعلامَ مَلَکَ الشَّعْبَ»هر کس رسانه را در اختیار داشته باشد، ملتها را در اختیار خود دارد و به قولی دیگر حاکم رسانه، حاکم ملت است.
ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه جملۀ مهمی دارد و میگوید: «قَلَمُ صَحافيٍ یُوازی جَیشاً» قلم یک نویسنده در هر جامعه بهاندازۀ یک لشکر برای آن جامعه مهم است.
رسانه چون منبر و رادیو و تلویزیون و ماهواره و فضاهای مجازیمقبولترین آنها آگاهترین آنهاستو موفقترینشان رسانهای است که مدیران و گردانندگان آنها از حیث پیام و مدیریت مخلص و با نیت
پاک و صادق کار کنند.
به شما عزیزان عرض میکنماز دیدگاه بنده معتدلترین رسانه برندهترین آنهاست چون نه افراط دارد و نه تفریط؛ تاریخ ثابت کرده تندروی جواب نداده است.ما در طول تاریخ شاهد تندرویهای زیادی بودهایم. نمونۀ آن داعش است که هر جنایتی را انجام دادند ولی موفق نشدند.
پس افراطوتفریط چه با قلم و چه با زبان و چه با اسلحه و یا بصورت خوردن مال مردم رد و محکوم است.
قرآن کریم میفرماید: «وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا»ما شمارا امت وسط قرار دادهایم و در گفتار و کردار و خوابوبیداری باید اعتدال را رعایت و راه وسط را انتخاب کنید...
مطلب دوم: در این عصر پر از فتنه و متغیر چگونه حرکت کنیم؟
یک روز پیامبر بزرگوار ما (ص) خطاب به امام علی (علیهالسلام) فرمودند: «یا علی صِفْ لَنَا الْعَاقِلَ» یا علی عاقل را برایم تعریف کن. «قال العاقِلُ مَنْ يَضَعُ الشَّيْءَ مَوَاضِعَهُ» حضرت علی فرمود:عاقل کسی است که هر چیز را در سر جای خود قرار دهد.
در ادامه رسول گرامی اسلام (ص) فرمودند: «صِفْ لَنَا الْجاهِلَ» جاهل را برایم تعریف کن. حضرت علی فرمود: «قَدْ قُلت» در تعریف عاقل جاهل را نیز تعریف کردم. جاهل کسی است که هر چیز را در جای خود قرار ندهد.
امروزه یکی از مشکلات جامعۀ ما این است بسیاری از ما هر چیزی را در جای خود قرار نمیدهیم؛ مثلاً بنده بهعنوان روحانی در مسئلۀ اقتصاد دخالت میکنم درحالیکه در این زمینه تخصصی ندارم و یا مثلاً کسانی هم که علم فیزیک خواندهاند، در مسائل قرآنی دخالت میکنند. هرچند مخلص باشند چون علم کافی در باب قرآن ندارند یقیناً موفق نمیشوند.
ما دو نوع پیامبر داریم یکی پیامبرانی که خداوند متعال برای هدایت ما فرستاده است و پیامبر دوم عقل است که ما را راهنمایی میکند.پس عقل که پیامبر دوم انسان است، به بنده و شما امر میکند خوب بگوییم و خوب بنویسیم و آرام حرکت کنیم.
رسانه داری و منبرداری خیلی سخت و سنگین است.قرآن کریم به نقل از حضرت لقمان (ع) در نصیحت فرزندش میفرماید: «وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَىٰ مَا أَصَابَكَ» فرزند عزیزم؛ امربهمعروف و نهی از منکر کن و در برابر مصائبی که به تو میرسد شکیبا باش چون بعد از امربهمعروف و نهی از منکر به سمت تو تیر شلیک میکنند و علیه شما مطالب خواهند گفت پس باید در مقابل آنها صبر داشته باشید و به آنها اهمیت ندهید.
ماموستا هیمن موکریانیمیفرماید:
ئه وه ی سه ری به رزه له م ویرانه دا توشی غه م و ده رده
چیای سه رکه ش ببینه قه د سه ری بی هه ور و ته م نابیت
کسی که در این ویرانه سرش بلند است، همواره دارای غم و غصه است. کوههای بلند را بنگرید که همیشه ابری و مهآلود هستند.
یک شاعر عرب هم میگوید:
وَ في السّماءِ نجومٌ لا عِدادَ لَها
وَ لا یَکسِفُ الاّ الشّمس والقَمَر
میلیونها ستاره در آسمان هستند ولی تنها دو ستاره (ماه و خورشید) دچار خسوف و کسوف میشوند چون بزرگاند. پس واعظ و خطیب و مدیر رسانه و داعی دین و گویندۀ سیاسی باید صبر داشته باشد و إلاّ پیروز نخواهد شد.
بحث سوم: انتظار نسل آینده از منبرداران و مدیران رسانه
هرودوت که به پدر تاریخ مشهور است، ۲۵۰۰ سال پیش در یونان تاریخ مینوشت به وی گفتند: چرا تاریخ مینویسید؟ گفت: «کَیلا یَطمِسَ الزّمانُ اعمالَ الرِّجالِ» برای اینکه زحمات و آثار و خدمت بزرگان تاریخ از بین نرود.
اگر به ۶۰ سال پیش برگردیم مردان بزرگی در اورامانات بخصوص در جوانرود به مردم و تاریخ منطقه خدمت کردهاند ولی اگر امروز شخصی را یک روز بازداشت کنند، خود را مبارز تاریخ قلمداد میکند. آیا در آن روز کسانی که علیرغم حاکمیت طاغوت از جوانرود مهاجرت و سالها علیه نظام طاغوت مبارزه میکردند، مبارز نبودند؟
چند روز پیش گفتم:شهید هنیه میتوانست در مصر و انگلیس و مغرب بهترین زندگی را داشته باشد اما ترجیح داد از قدس دفاع کند.لذا اعتقاد بنده این است در هر نسل و هر عصری باید جمعی قلم به دست باشند که واقعیات جامعه را بنویسند.
حاج علی رزمآرافرمانده بیرحم و سرکوبگر ارتش رضاخان، در سال ۱۳۱۰ ضمن سرکوب مردم اورامانات کتابی نوشته و شخصیت واقعی مردم اورامانات را معرفی کرده است. او در کتاب خود که ابتدا به نام عملیات قوری قلعه بود و بعداً به نام عملیات اورامان تغییر یافت، به خصلتهای خوب مردم این خطه اشاره کرده و میگوید: مردم اورامانات سه خصلت خوب دارند. ۱-اهل دین و عقیدۀ اسلامی هستند ۲-در حفظ بهداشت در میان تمام اقوام ایرانی نمونه هستند ۳-در هر روستایی حداقل یک مسجد و پیشنماز دارند. مردم اورامان بیبضاعت هستند و درآمد آنها در سال به صد تومان نمیرسد
اکراد دارای زنان متعددی هستند. جعفر سلطان رئیس اورامان که در نوسود زندگی میکرد، ۷ زن گرفته و ۳۶ فرزند داشته و ۲۱ پسر وی هرکدام در یک روستای اورامان حاکم بودهاند.
تاریخ سیاسی اورامانات که به قلم خواهرزادهام بهرام ولدبیگی نوشته شده است به تاریخ اورامانات از اولین روز پیروزی جمهوری اسلامی اشاره کرده است که کتابش برای صدها سال دیگر مصدر و مرجع است و مردم میتوانند به آن مراجعه کنند.
به شما عزیزان بهعنوان صاحبان قلم عرض میکنم، هرکدام از شما که رسانهای در اختیار دارید، روزانه حداقل دو مطلب مینویسید که در سال به ۷۰۰ مطلب میرسد از این ۷۰۰ مطلب شما اگر ۲۰ مطلب را جدا و برای خود یادداشت کنید، حتماً برای آیندگان مفید خواهد بود.
ماموستا هادی افخم زاده بوکانی بیش از ۵۰ سال پیش فوت کرده است اما امروزه فرزندانش آثار وی را جمعآوری و چاپ کردهاند.
عزیزان من هرکدام از شما صاحب آثار هستید آنها را برای آینده یادداشت کنید. مطالبی مثل کشتن کولبران، آتشسوزی جنگلها که ۸۰ درصد عمدی است، تصادفات در جادههای اورامانات که هرروز شاهد کشته شدن عزیزانمان در این جادهها هستیم و بهاندازۀ جنگ تحمیلی در تصادفات عزیزانمان را از دست دادهایم، مطالبی مهماند که برای آیندگان به درد میخورند.
یکی دو موضوع روز را هم مختصراً اشاره ای داشته باشم،
در قضیۀ شهادت آقای هنیه جمهوری اسلامی دو راه بیشتر ندارد.
۱-انتقام بگیرد
۲-بنشیند و کاری انجام ندهد.
از هر ۵ نفر اعراب مهاجر در ترکیه و سوریه و اردن و سعودی که صحبت میکنند دو نفرشان جمهوری اسلامی را در قضیۀ شهادت آقای هنیه متهم میکنند و اگر جمهوری اسلامی عقبنشینی کند اتهام علیه ما بیشتر خواهد شد.
موضوع بعدی؛ در طی چند روز گذشته در خصوص مسئولیت اهل سنت در کابینۀ آقای دکتر پزشکیان مرتب رسانهها اخباری را منتشر میکردند که بلافاصله بعد از یک ساعت تکذیب میشد؛ توصیه می کنم در نوشتن مطالب عجله نکنید و اخبار را با تأنی منتشر کنید و سعی نمایید ازلحاظ املایی و نگارشی نیز بدون غلط باشد حکمت در نشر اخبار یکی از اصول موفقیت در کار خبری است و نباید به بهانه جذب مخاطب هر خبری منتشر شود؛ نهایتاً شما هم بهعنوان صاحبان رسانه عجله به خرج ندهید و چیزی ننویسید که مدتی بعد تکذیب شود.
این مطلب را مدّ نظر داشته باشیدامنیت جمهوری اسلامی امنیت همه ماست و ناامنی ایران ناامنی همه ماست و من و شما باید در مسیر عزت و امنیت مملکت حرکت کنیم.
در پایان صحبتهایم مجدداً از کاک مصلح قادری مجری این برنامه و خانم مؤمنی سرپرست ادارۀ ارشاد اسلامی پاوه و همه شما عزیزان تشکر می کنم.
والسلامعلیکم و رحمةالله و برکاته
بعد از سخنان ماموستا قادری، جمعی از صاحبان قلم به نمایندگی از سایرین به بیان نقطه نظرات و دغدغههای خود پرداختند و جناب ماموستا قادری قول دادند مطالبات آنان را نزد مسئولان محترم امر پیگیری کنند.
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد