فارس نوشت: جهانگردی بیش از هر فعالیت اقتصادی و صنعتی دیگر در جهان موجب حرکت سرمایهها شده است، مصارف و درآمدهای حاصل از جهانگردی به مراتب بیشتر و سریعتر از تولیدات ناخالص ملی و صادرات جهانی کالا و خدمات رشد مییابد.
در قرن بیست و یکم، گسترش و پیشرفت فنآوری موجب خواهد شد که وقت انسان بیش از پیش آزاد و ثروتش افزون شود و زمان بیشتری را صرف اوقات فراغت خود کند. توجه به صنعت گردشگری بیانگر این واقعیت است که این امر سبب تاثیرات و تغییرات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی محیطی در هر کشوری میشود. گردشگری را میتوان «صنعت سفید» نام نهاد زیرا برخلاف اغلب صنایع تولیدی، بدون آلوده سازی محیط زیست انسانی، زمینهساز دوستی و تفاهم بین ملتها را فراهم میکند و صلح و صفا را برای مردم به ارمغان میآورد.
گردشگری بهعنوان یک منبع درآمد و ایجاد اشتغال در سطح ملی، میتواند راهی برای توسعه اقتصادی در قلمرو ملی باشد. این صنعت بخصوص در زمانیکه سود فعالیتهای دیگر بخشهای اقتصادی در حال کاهش باشد، جایگزین مناسبی برای آنها و راهبردی برای توسعه است.بر این اساس دلیل اصلی توسعه گردشگری، غلبه بر پایین بودن سطح درآمد و ارایه فرصتهای جدید شغلی و تحولات اجتماعی در جامعه است و میتواند امیدهایی را برای کاهش فقر به ویژه در مناطقی که به نحوی دچار رکود اقتصادی شدهاند، فراهم آورد.
از نظر اقتصادی، یکی از صنایع بسیار پردرآمد، پاک و کم هزینه در اقتصاد، صنعت توریسم و گردشگری است. از این رو شاهدیم که در سالیان گذشته بسیاری از کشورهای جهان با درک موقعیت برتر صنعت توریسم در الگوهای مختلف توسعه اقتصادی، در پی آن هستند تا امکانات گردشگری خود را گسترش دهند.
کشورهای صاحب نفت یا کشورهایی که تنها یک منبع درآمدی در اختیار دارند باید از کنار صنعت گردشگری به راحتی عبور نکنند چون مؤلفه بسیار مطلوبی برای تنوع درآمدی آنان است. البته برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس هم با اتکا به صنعت توریسم و تجهیز زیرساختهای آن توانستهاند در سالیان گذشته پذیرای تعداد زیادی از گردشگران جهانی باشند، به طوریکه بسیاری از کارشناسان اقتصادی توفیق این کشورها در حوزه تجارت را ناشی از موفقیت آنان در صنعت توریسم میدانند.
درآمدهای حاصل از جهانگردی معرفی نوعی صادرات نامریی و پنهان است، یعنی این درآمد نتیجه فروش خدمات جهانگردی در یک کشور به جهانگردان و مسافران خارجی است. هم اکنون جهانگردی بیش از هر فعالیت اقتصادی و صنعتی دیگر در جهان موجب حرکت سرمایهها شده است، مصارف و درآمدهای حاصل از این صنعت هم به مراتب بیشتر و سریعتر از تولیدات ناخالص ملی و صادرات جهانی کالا و خدمات رشد مییابد.
صنعت گردشگری بیش از 11 درصد از کل تولید ناخالص ملی جهان را در بر میگیرد. همچنین در حدود 200 میلیون نفر در مشاغل وابسته به این صنعت به ویژه در بخش حمل و نقل مشغول به کارند و سالانه نزدیک به 700 میلیون سفر در سطح جهانی صورت میگیرد. این در حالی است که انتظار میرود این ارقام تا 8 سال دیگر یعنی تا سال 2020 به میزان دو برابر افزایش یابد. بر این اساس هم اکنون توریسم بهعنوان مهمترین اقلام صادراتی در 49 کشور توسعه یافته است که در 39 کشور بهعنوان نخستین کالای صادراتی محسوب میشود.
تاثیر گردشگری بر شاخصهای اقتصادی
هم اکنون جهانگردی بیش از هر فعالیت اقتصادی و صنعتی دیگر در جهان موجب حرکت سرمایهها شده است، مصارف و درآمدهای حاصل از جهانگردی به مراتب بیشتر و سریعتر از تولیدات ناخالص ملی و صادرات جهانی کالا و خدمات رشد مییابد.در کشورهای صنعتی توسعه یافته، صنعت گردشگری موجب تنوع درآمدها و کاهش ناهماهنگی در اقتصاد میشود و در کشورهای در حال توسعه هم فرصتی را برای صادرات، تولید ارز و ایجاد اشتغال فراهم میآورد. بنابراین این صنعت علاوه بر ارز آوری، میتواند نقش ارزندهای در رشد ملی کشور داشته باشد؛
زیرا این صنعت با ایجاد یک سلسله فعالیتهای جدید در جامعه، موجب فعال شدن سایر بخشهای اقتصادی خواهد شد چراکه بخشهای حمل و نقل، مواد غذایی، سوخت و انرژی، صنایع دستی و بخشهای ساختمانی به تبع فعالیتهای جهانگردی رونق خواهد یافت. بر اساس استانداردهای بینالمللی به ازای هر گردشگر حداقل پنج شغل ایجاد میشود. بنابراین ارزش فوق العاده صنعت گردشگری با کمترین هزینه ممکن و ظرفیت بسیار بالای اشتغالزایی آن مشخص میشود.
همچنین گردشگری عامل مهمی در توزیع عادلانه و متعادل ثروت در مناطق مختلف یک کشور و پخش توزیع سرمایههای این صنعت و درآمدهای آن در جای جای یک سرزمین است. به طور کلی یکی از مزایای عمده جهانگردی از نظر اقتصادی، گستردگی زمینه اشتغال در آن است به گونهای که هم کارگران ساده بدون مهارت و هم صاحبان مهارتهای گوناگون میتوانند در این رشته شاغل شوند.
همچنین توریسم، پول و جمعیت را از مراکز تمرکز و ثقل صنعتی به سوی روستاها و نقاط طبیعی میکشاند که این امر همان صادرات نامرئی محصولات و خدمات است. در بحث اقتصاد جهانگردی، کارشناسان به مساله آزادی جهانگردی اهمیت بسیاری میدهند؛ یعنی قوانین و مقررات اقتصادی، آیین نامهها، نحوه ورود و خروج و... نباید به گونهای باشد که آزادی جابجایی اقتصاد گردشگری را با محدودیت مواجه سازد. در این خصوص میتوان گفت که پیشرفت جهانگردی سبب ایجاد فعالیت و تولید کار و استفاده از ذخیرههای انسانی متخصص میشود که در صورت موجود بودن شرایط آن، توسعه جهانگردی را با موفقیت روبرو خواهد ساخت.
از عوامل مؤثر بر توسعه صنعت توریسم و گردشگری میتوان به وجود امکانات رفاهی و امنیت مناسب، امنیت کافی برای گردشگری، وجود جادههای وسیع و استاندارد بودن آنها، وجود خدمات بهداشتی در مراکز اقامتی و بین جادهای، وجود قوانین مناسب برای ورود و خروج گردشگران، تبلیغات مناسب و برخورد و رفتارهای مناسب فرهنگی اشاره کرد.اما در این زمینه سه عامل اصلی که در توسعه صنعت گردشگری نقش دارند، گردشگران، میزبانان و جاذبهها است. از سوی دیگر از عمدهترین موانع گردشگری در ایران میتوان به نارساییهای اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و تحقیقاتی و فرهنگی و تبلیغاتی اشاره کرد.
در خاتمه میتوان گفت با توجه به شرایط اقلیمی و طبیعی کشورمان و فرهنگ غنی ایرانی، صنعت توریسم باید به صنعتی پردرآمد برای کشور تبدیل شود و با اصلاح مدیریت و توجه جدی دولت به توسعه زیرساختهای این صنعت جذاب و بخش خصوصی با رقابتی کردن خدمات گردشگری نسبت به کشورهای همسایه و اصلاح رفتار تک تک افراد جامعه نسبت به توریستهای وارده به کشور، شاهد رشد روز افزون این صنعت، و افزایش سهم ایران از صنعت جهانی گردشگری و اشتغال بخش عظیمی از نیروی کار کشور به طور مستقیم و غیرمستقیم در این بخش باشیم و درآمدهای کلان این بخش پشتوانه محکمی برای اقتصاد کشور بوده و رفته رفته از محور تک محصولی و وابستگی به بودجه کشور به نفت رهایی یابیم.
دکتر کیا پارسا
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد